ΚΑΝΩ ΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΑΖΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Δ2
Τελικά το ζήτημα της σωστής διατροφής είναι, σε μεγάλο ποσοστό και θέμα γνώσης.
Η κατάλληλη ενημέρωση οδηγεί σε σωστότερες επιλογές, φωτίζει μύθους που επικρατούν λανθασμένα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και ενισχύει την υιοθέτηση εκείνης της στάσης που διατροφικά θα μας προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς ακρότητες, στερήσεις και υπερβολές.
Μ’ αυτές τις σκέψεις στο μυαλό αποφασίσαμε, μαζί με τους μαθητές του Δ2 τμήματος να επιχειρήσουμε μέσα από ένα πρόγραμμα Αγωγής υγείας με τίτλο «Κάνω στροφή-αλλάζω διατροφή» να γνωρίσουμε καλύτερα το θέμα για να καταφέρουμε να κάνουμε ο καθένας μας τη δική του «στροφή» προς ένα καλύτερο, πληρέστερο, γευστικότερο και πιο σωστό τρόπο διατροφής.
Αρχικά απαντήσαμε σ’ ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τις παρούσες διατροφικές μας συνήθειες για να μπορύμε να έχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα στο τέλος του προγράμματος.
Ενημερωθήκαμε για τις ομάδες τροφών, τις ιδιότητές τους, τη χρησιμότητά τους, την αναγκαία ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση από την κάθε ομάδα.
Δοκιμάσαμε ασυνήθιστα φρούτα και λαχανικά, συγκεντρώσαμε πληροφορίες, επιχειρήσαμε να γράψουμε ποιήματα-κάνοντας τη γνώση έμπνευση και τα καταφέραμε εντυπωσιακά καλά.
Φτιάξαμε ταμπλό, λύσαμε γρίφους, ζωγραφίσαμε…
Και συνεχίζουμε γιατί το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και μας αρέσει πολύ πολύ!!!!!
Για να δείτε ένα ενδιαφέρον video για την παιδική παχυσαρκία κάντε κλικ εδώ.
Μεσογειακή διατροφή. Ένας θησαυρός στο πιάτο μας
Εμείς στο Δ2 τμήμα έπειτα από ενημέρωση ,συζητήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή δεσμευόμαστε να ακολουθούμε τους κανόνες και τις υποδείξεις της γιατί έχουμε πειστεί για την αποτελεσματικότητά της.
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και πιστεύουμε πως η μεσογειακή διατροφή θα κερδίσει κι άλλους ένθερμους υποστηρικτές- εσάς.
Το αξίζει άλλωστε!!!!
Η επιστημονική έρευνα δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία: η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι (μεταξύ άλλων) έχουν ευεργετικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην άμυνά μας σε πολλές ασθένειες. Ποια είναι, όμως, τα συνολικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτήν;
Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται
στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται τα ελαιόδεντρα
γύρω από τη Μεσόγειο. Είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που εμπνεύστηκε από
τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας (κυρίως των κατοίκων της
Κρήτης), της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης
Ανατολής, περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η μεσογειακή διατροφή, βασισμένη στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της
Κρήτης και της νότιας Ιταλίας στη δεκαετία του 1960, ουσιαστικά δίνει έμφαση
κυρίως στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών και σπόρων, φρούτων και
λαχανικών, στη μέτρια κατανάλωση στο ψάρι και το άσπρο κρέας και στη σπάνια
κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως επίσης και στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου
κρασιού.
Τα οφέλη για την υγεία
Οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με τους κατοίκους των δυτικών κοινωνιών. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των ευεργετικών συστατικών του ελαιόλαδου που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και των πλούσιων φυτικών ινών στα φρούτα και τα λαχανικά. Η χρήση του ελαιόλαδου, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, έχει συσχετιστεί με την ελάττωση της καρδιαγγειακής νόσου και με αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, ελάττωση της κακής χοληστερίνης LDL και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Επίσης, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ που είναι πλούσιο σε φλαβοειδή και έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στην ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει
από την εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και από την εμφάνιση νέων
περιπτώσεων με ελάττωση του κινδύνου κατά 83%. Επίσης, η δίαιτα αυτή έχει
συνδεθεί με απώλεια βάρους κατά 3,8 kg περισσότερο απ’ ό,τι στη δίαιτα με
χαμηλά λιπαρά.
Άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για
εμφάνιση των νόσων Parkinson και Alzheimer. Η μελέτη της μεσογειακής διατροφής
έχει αποδείξει σε κλινικές έρευνες ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και η
χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζονται με χαμηλότερη νοσηρότητα και
μικρότερη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, υπέρτασης και καρδιαγγειακών.
Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό όχι μόνο να χάσουμε ή να
διατηρήσουμε το βάρος μας, αλλά να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής
για εμάς και για ολόκληρη την οικογένεια, ώστε και τα παιδιά να μαθαίνουν να
τρέφονται σωστά.
Χρήσιμες συμβουλές
· Τρώμε 7-10 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα.
· Καταναλώνουμε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί και γιαούρτι) και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος (λ.χ. μία φορά τη βδομάδα).
· Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί 120 ml για τις γυναίκες ή μέχρι 2 ποτηράκια για τους άνδρες προφυλάσσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
· Προτιμάμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά (πολύσπορο ψωμί, ολικής αλέσεως δημητριακά) και φρούτα - λαχανικά,
· Τρώμε πολλά λαχανικά, όχι πολυβρασμένα, και φρούτα κυρίως άγουρα.
· Επιλέγουμε ολικής αλέσεως προϊόντα, όπως ψωμί και ζυμαρικά.
· Τρώμε άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα, όπως το κοτόπουλο, και τα ψήνουμε ή τα βράζουμε.
· Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στη μαγειρική.
· Προτιμάμε τα φρέσκα ψάρια και αποφεύγουμε τα παστά ή τα τηγανισμένα.
Τα «μεσογειακά» τρόφιμα
Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως:
· στα φρέσκα λαχανικά,
· στο ελαιόλαδο, ως την κύρια πηγή λίπους,
· στα όσπρια,
· στους σπόρους, οι οποίοι έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή αυτή,
· στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες,
· στο κόκκινο κρασί,
· στην ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής
-Πρωινό
Γάλα 1,5% και φρυγανιές ή ψωμί ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης
-Δεκατιανό
Φρούτο ή γιαούρτι 2%
-Μεσημεριανό
Ψάρι ψητό/κοτόπουλο βραστό ή ψητό (χωρίς
πέτσα) ή
Μπιφτέκια σχάρας (στεγνά) με πατάτες
φούρνου ή ζυμαρικά ολικής άλεσης ή ρύζι καστανό, σαλάτα ανάμικτη εποχής με ελαιόλαδο
και ψωμί σικάλεως ή
Λαδερό φαγητό (φασολάκια, μπάμιες,
αγκινάρες, μπριάμ) ή όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) με τυρί χαμηλών λιπαρών
και ψωμί σικάλεως
-Απογευματινό
Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι 2% ή 1 φρούτο
-Βραδινό
Σαλάτα με τομάτα, ανθότυρο, κριθαρένιο
παξιμάδι
Σημειώστε:
Για τα ενδιάμεσα γεύματα γενικά, ένα
φρούτο ή ένα γιαούρτι 2% ή ένα κριθαρένιο παξιμάδι με ανθότυρο είναι πολύ καλές
επιλογές.
Το μαγείρεμα στον ατμό, στο φούρνο, στη
σχάρα ή στο γκριλ είναι επιθυμητό.
10 χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις για πιο σωστές και αποτελεσματικές διατροφικές συνήθειες
στην καθημερινότητά μας.
Ακολουθήστε τες και αφήστε τα αποτελέσματα να σας καταπλήξουν!!!
Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής
1.Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό ώστε να γεμίσετε ενέργεια.
2. Προσπαθήστε να πίνετε γάλα. Αν δε σας αρέσει το γάλα, φάτε τυρί ή γιαούρτι.
3.Έχετε πάντα μαζί σας προσεγμένο κολατσιό.
4.Φάτε κρέας-με μέτρο- αφού περιέχει σίδηρο, προτιμώντας το λευκό κρέας περισσότερο.
5.Βάλτε στη διατροφή σας το ψάρι, τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας. Τρώτε «μεσογειακά», δηλαδή
λαδερά,όσπρια ,σαλάτες,ψωμί,κατά προτίμηση ολικής αλέσεως.
6. Θωρακίστε τον οργανισμό σας με εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
7. Το κάθε γεύμα σας να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών.
8. Φάτε αργά και μικρές ποσότητες, όχι «στο πόδι» ή μπροστά από την τηλεόραση.
9.Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.
10.Αθληθείτε ατομικά ή ομαδικά. Μην κολλάτε στον Η/Υ και την τηλεόραση. Η ζωή θέλει δράση!
Αναγνωστοπούλου Παναγιώτα, υπεύθυνη του προγράμματος